Botulinum toksini nedir, nasıl etki eder?

Botulinum toksini, kasları geçici olarak felç ederek kırışıklıkları azaltmak ve gençleştirici bir etki sağlamak için kullanılan bir maddedir. Kaslar üzerindeki etkileri kısıtlayarak uygulamanın yapıldığı bölgedeki dinamik çizgileri yani kas hareketi sonucu oluşan çizgilenmeleri engeller.

 

Botulinum toksin tedavisi en sık hangi bölgelere uygulanır?

Botulinum toksini farklı tıp uzmanlık dallarında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kozmetik amaçla genellikle alın, kaş arası ve göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesinde, aşırı terleme ve çene sıkma şikayeti olan hastaların tedavisinde uygulanır.

 

Botulinum toksin tedavisinin etksi ne kadar sürer?

Botulinum toksininin etki süresi genellikle 3 ila 4 ay arasındadır. Toksinin etkisi 4 ay boyunca çok etkin bir şekilde devam ederken, bir sabah uyandığınızda ortadan kaybolmamaktadır. İlk enjeksiyon sonrasında kabaca 7-10 günlük süre içerisinde etki görülmeye başlamakta ve toksinin etkisi belirgin hale gelmektedir. Takip eden süre içerisinde özellikle 3. aydan itibaren etkinin azalmaya başladığı görülmektedir. Bunu da genellikle toksinin etkisi nedeniyle hareket etmeyen bölgelerin, yeniden hareket etmeye başladıklarını  gözlemleyerek fark etmekteyiz.

 

Botulinum toksininin etkisi geçince yüzüm daha kötü olur mu?

Bu soruyu hastalarımdan sıklıkla duyuyorum. Cevabım da ‘Neden daha kötü olsun?’ şeklinde oluyor. Yani bu durum olası bir şey değildir diyebilirim.

 

Botulinum toksini uygulaması yaptırdım ama hiç etki görmedim, neden olabilir?

Botulinum toksini proteinden oluşan ve uygun saklama koşulları sağlanmadığı takdirde etkisini kolaylıkla kaybedebilmektedir. Diğer bir yandan maalesef ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı 3 ürün bulunmasına rağmen piyasada farklı isimde çok sayıda ürün bulunmaktadır. Tedavide uygulanan doz yeterli değilse de etkinlik erken kaybedilebilmektedir. Bu şartlara dikkat etmek gerekmektedir. Bir diğer sorun ise toksin vücuda enjekte edildiğinde bağışıklık sistemi vücuda yabancı proteine karşı bir cevap vermeye başlar. Bazen bu cevap toksini tamamen işlevsiz bırakacak düzeyde olabilmektedir. Eğer hiç cevap alamadıysanız büyük olasılıkla son nedenden ötürüdür.

 

Botulinum toksin enjeksiyonu herkese uygulanabilir mi?

Botulinum toksini veya ilaç flakonunun hazırlanmasında kullanılan maddelerden birine karşı alerjisi olan hastalar, sinir ve kas arasında uyarı iletişim sorunu bulunan bireylerde kullanılmamalıdır. Gebelik ve emzirme sürecinde bulunan kadınlara ise uygulanması önerilmemektedir.