Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı nedir ve kimler yaptırabilir?

Endoskopik kaldırma ameliyatı, yüzdeki yaşlanma belirtilerini azaltmak, kaşları daha yukarı bir seviyeye taşımak, kaşların ve alın dokusunun gözkapaklarına oluşturduğu baskı ve ağırlık hissini azaltmak amacıyla , çok küçük kamera içeren ve endoskop adı verilen cihaz desteğiyle uygulanan bir cerrahi işlemdir. Hafiften artık yanağım aşağı doğru inmeye mi başladı, yoksa kaşlarım biraz düşük mü gibi soruları sormaya başlayan genç ve deri kalitesi iyi orta yaş grubunda iseniz ve klasik yüz germe ameliyatının kesileri olmadan yüzü daha genç gösterecek bir cerrahi işlem istiyorsanız, bu ameliyat için iyi bir adaysınız diyebiliriz.

Kaş kaldırma sadece ameliyat ile mi yapılabilir?

Kaş kaldırma, ameliyatla veya ameliyatsız yapılabilir. Ameliyatsız yöntemler arasında en sık tercih edilen yöntem botulinum toksin uygulamasıdır. Bu işlemle kaşların 4-6 mm kadar yükselmesi sağlanabilir. Diğer bir yöntem ise ip askılama işlemleridir. Bu işlemde de emilebilen veya emilmeyen ipler kullanılarak kaşların daha yukarı bir seviyede konumlandırılması mümkündür.

Endoskopik ameliyat nasıl yapılır?

Ameliyat izlerini saklamak amacıyla tüm kesiler saçlı deri içerisinden yapılır. Yapılan küçük kesiler sonrasında bu ameliyat için tasarlanan aletler ile dokular serbestlenmeye başlar. Endoskop adı verilen cihaz yardımıyla dokular görülerek, yanak ve kaşlar bağlı – yapışık olduğu ligamanlardan serbestlenir ve daha yukarı seviyede tespit edilir. Bu ameliyatın diğer bir avantajı ise göz kapaklarının kemiğe yapışmasını sağlayan lateral kantal ligamanlar da sıkılaştırılarak yukarıya doğru askılanabilmekte, cat eyes olarak bilinen işlem de uygulanabilmektedir.

Kaş kaldırma ameliyatın üst göz kapağı ameliyatı ile kombine edilebilir mi?

Kaş kaldırma ameliyatı en sık üst ve alt göz kapağı ameliyatı ve/veya burun estetiği ile kombine edilmektedir. Yüzün bütünsel yapısı bir arada değerlendirildiğinde alın, kaşlar ve göz kapaklarının birbirleri ile doğrudan ilişkili olduğunu görmekteyiz. Eğer hastanın mevcut sorunu sadece kaş seviyesinin düşük olması ise tek başına kaş kaldırma ameliyatını tercih etmekteyim ama eşlik eden bir göz kapağında deri fazlalığı sorunu da mevcutsa iki ameliyatı kombine etmeyi tercih ediyorum. Bu sayede yüzün daha genç ve fresh bir görüntü kazanmasını amaçlıyorum.

Kaşlarım tekrar düşer mi?

Ameliyat sonrasında dokular hafif düzeyde ameliyatta tespit edilen seviyeden aşağı iner ve bu süreç normaldir. Yerçekiminin etkileri ameliyat sonrasında da  maalesef devam edecek. Bu nedenle kaşlarımızın zamanla kısmen aşağı doğru inmeye başlaması da doğal bir süreçtir. Yine de hastamızın kaş seviyesinin, aradan geçen süre ve yaşlanma süreci göz önünde bulundurularak, ilk ameliyat öncesindeki seviyeden daha yukarıda olmasını beklemekteyiz.

Kaş kaldırma ameliyatında iz kalır mı?

Kaş kaldırma ameliyatı farklı tekniklerle uygulanabilir. Kişisel tercihim kesilerin şakak bölgesinde saçlı deri içerisinden kesi yapmak yönündedir. Bu sayede ameliyat sonrasında oluşacak izlerin saçların içine saklanarak görünmemesini sağlamaya çalışmaktayım.

Kaş kaldırma ameliyatı iyileşme süreci nasıldır?

Ameliyat sonrası ilk hafta yüzünüzde ve saçlı deriniz etrafında özel bir pansumanınız olacaktır. Bu pansuman ödemi kısıtlamaya-azaltmaya ve morluklarının önüne geçmeye yardımcı olur. Ameliyat üst göz kapağı ameliyatı ile kombine edilmişse ameliyat sonrası 1. haftada göz kapağı dikişleri alınır.Göz kapağındaki dikişler aşındıktan sonra hastamızın duşunu almasına müsaade ediyoruz. Saçlı deri içerisindeki dikişleri ise 12-14. günde iyileşmenin hızı ve kalitesine göre değerlendirerek alıyorum. İlk 2 haftadan sonra çok hafif bir ödem olmasına rağmen bu iş ve sosyal hayata dönmeye engel oluşturmamaktadır. İlk aydan itibaren de hastalarımızın ameliyat öncesi hayatlarına dönmelerine tamamıyla müsaade ediyorum.