Dolgu nedir ve ne amaçla kullanılır?

Dolgu, ciltteki kırışıklıkları ve çizgileri azaltmak, yüz hatlarını veya vücudun belli bölgelerini belirginleştirmek veya dolgunlaştırmak için kullanılan, vücut ile uyumlu maddelere verilen isimdir. Bu dolgu maddesi, cilt altına enjekte edildiğinde ciltteki nem oranını artırarak cildin genç ve dolgun görünmesini sağlamakta, enjeksiyonun yapıldığı bölgede hacim artışı sağlamaktadır.

 

Hangi tip dolgular kullanılabilmektedir?

Dolguları genel olarak emilebilen veya kendi eriyen dolgular veya emilmeyen – kalıcı dolgular olarak ikiye ayırabiliriz. Bu dolgu çeşitleri arasında en sık bilinen ve kullanılanlar hyalüronik asit dolgular,  kalsiyum hidroksiapatit, poli-L-laktik asit, polikaprolakton ve polimetil metakrilat dolgulardır. Kullanılacak dolgu seçilirken uygulamanın yapılacağı bölge ve amaca bağlı olarak dolgunun tipi ve miktarı farklılık gösterir diyebiliriz.

 

Hangi dolgu daha iyidir?

Aslında en iyi dolgu en az sorun çıkarma potansiyeline sahip olan dolgudur. Burada hasta özelinde değerlendirme yapılarak, yapılacak işlemlerin etkinliğinin karşılıklı konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Etkinlik dışında ürünlerin arasındaki fiyat farkı da tercihleri etkileyebilen bir diğer faktör olabilir.

 

En sık hangi bölgelere dolgu uygulaması yapılmaktadır?

Dolgular en sık yüz bölgesine, yüz bölgesinde de dudaklar, burun, yanaklar, çene hattı, şakak ve göz altına uygulanırken yüz haricinde en sık el gençleştirme amacıyla el sırtına uygulanmaktadır. Yüz bölgesinin dışında ise meme ve popo bölgesinde kullanılabilen dolgular bulunmaktadır.

 

Dolgunun etkisi ne kadar süre devam eder?

Uygulama sonrasında dolguların kalıcılığı uygulanan miktar, uygulanan dolgu tipi ve uygulama bölgesine bağlı farklılık göstermektedir. Dudaklar ve ağız çevresi gibi bölgelerde mekanik stresin yoğun olması nedeniyle dolgu etkinliğinin daha kısa olduğunu biliyoruz. Yine de kabaca etkinliğin 6-24 ay arasında devam ettiğini söyleyebiliriz.

 

Dolgu enjeksiyonu tekrarlanabilir mi?

Etkinliğin azalmaya başladığı dönemlerde işlemi tekrarlatmak elbette mümkündür. Diğer bir yandan özellikle dudak bölgesinde agresif hacim artışlarını önermemekteyim. İlk uygulama sonrasında, tekrar enjeksiyon isteyen hastalarıma en az 2 aylık bir bekleme süresini önermekteyim.

 

Dolgu eritilebilir mi?

Farklı materyallerden elde edilen dolguların olduğundan daha önce bahsetmiştik. Dolgunun eritilmesini isteyen hastalarımızda, kullanılan dolgu hyalüronik asit bazlı bir ürün ise evet eritmek mümkündür. Ama diğer materyallerden üretilen dolgularda ise bu pek mümkün değil. Yine de kullanılan dolgu materyalinin daha hızlı etki kaybetmesini sağlayabilecek çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır.