Yağ enjeksiyonu nedir?

Vücudun belli bölgelerinden liposuction yapılarak alınan yağların, belli işlemlerden geçirilerek vücudun hacim kaybı olan bölgelerine enjekte edilmesine yağ enjeksiyonu denilir.

 

En sık hangi bölgelerden yağ alınır ve nereye enjekte edilir?

Vücudun istenilen bütün bölgelerinden yağ alınabilmektedir. Klinik uygulamada ise en sık karın bölgesinden alınmaktadır. Lokal veya genel anestezi altında alınan bilen yağlar enjekte edilecek bölgenin özelliğine göre enjeksiyona hazırlanır. Çok küçük kanüller aracılığıyla transferin yapılacağı bölgeye enjekte edilir. Alınan yağlar en sık yanaklar, alın, çene hattı, göz altına, göz kapaklarına, meme, popo ve el sırtına enjekte edilmektedir.

 

Yağlar sadece hacim kazandırmak amacıyla mı kullanılır?

Günümüzde yapılan çalışmalar yağ dokusunun özellikle kök hücreden (stem cell) oldukça zengin olduğunu göstermektedir. Kök hücreden zengin yağ dokusu hacim kazandırmanın haricinde klasik yağ enjeksiyonu hazırlığından farklı bir takım işlemlerden geçirilerek rejuvenasyon yani canlandırma-yeniden onarım amacıyla da uygulanabilmektedir. Özellikle yara ve iz tedavilerinde oldukça başarılı sonuçlar lede edilebilmektedir.

 

Yağ enjeksiyonu için lokal anestezi mi yoksa genel anestezi mi gereklidir?

Yağ enjeksiyonunun yapılacağı bölge ve uygulama miktarı bu konuda belirleyici faktördür. Özellikle yüz ve el sırtı bölgelerine yüksek hacimli enjeksiyon yapmak gerekmemektedir. Az miktarda yağ ile yapılacak işlemleri lokal anestezi ile yapmak mümkündür. Diğer yandan popo veya meme şekillendirmek amacıyla yapılacak yağ enjeksiyonu için daha yüksek hacim miktarına ihtiyaç duyulmaktadır. Hem yağ alma hem de yağ verme sürecinin daha konforlu ve güvenli olması adına genel anestezi altında yapmayı tercih ediyorum.

 

 

Verilen yağların etkisi ne kadar sürer, verilen yağlar erir mi?

Yağların vücuttan alınma, hazırlanma ve enjeksiyon tekniklerinin tamamı yağların sağ kalımını etkileyen faktörlerdir. Vücuda enjekte edilen yağların bir kısmı işlem sonrası süreçte eriyecek ve vücudunuz tarafından emilecektir. Geride kalan kısım ise sizinle yaşamaya devam edeecektir. Yani yağların tamamen yaşaması veya erimesi olağan bir durum değildir. Diğer yandan vücudun parçası haline gelen yağlar, bireyin kilo alıp vermesine bağlı olarak hacim kazanabilmekte veya hacim kaybedebilmektedir.