Meme büyütme ameliyatı nedir ve kimlere uygulanabilir?
Meme büyütme ameliyatı, yeterli hacimi olmasına rağmen meme hacminden memnun olmayan ve memenin boyutunu büyütmek isteyen ve bazen de ergenlik süreci ve sonrasında memesi yeterince gelişim gösteremeyen, yeterli hacime ulaşamayan kadınlar için uygundur. Bu ameliyat için memenin gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle ameliyatın 18 yaşından sonra uygulanması daha doğru bir seçenektir.
Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır?
Meme büyütme ameliyatı kişinin kendi dokuları(yağları) kullanılarak veya günümüzde daha sık tercih edilen yöntem olan silikon implantlar kullanılarak yapılabilmektedir. Hastanın kendi yağlarının tercih edileceği işlemde vücudun belli bölgelerinden yağlar alınıp enjeksiyona hazır hale getirilmek üzere işlemlerden geçirildikten sonra memeye transfer edilir. Bu işlemde bazı hastaların yeterli yağ dokusuna sahip olmaması ve enjekte edilen yağların bir kısmının erimesi gibi dezavantajlar bulunmaktadır. Diğer seçenek olan silikon protezler ise kullanıma hazırdır ve genellikle meme altı kıvrımından yapılan kesi sonrası hazırlanan cebe yerleştirilerek meme büyütme ameliyatı yapılabilmektedir.
Meme protezinin ölçüsüne nasıl karar verilir?
Meme büyütme ameliyatında kullanılan implantlar ise kişinin istekleri ve doktorun önerileri doğrultusunda seçilir. Meme ameliyatında planlama size özel yapılmalıdır. Meme ölçüsü ise ameliyat öncesinde detaylı bir değerlendirme ve planlama süreci sonucunda belirlenir. Bu noktada tabiiki belli isteklerinizin olması doğaldır; ama ‘Bana şu ölçüde implant kullanılmasını istiyorum.’ demek yerine hekiminiz ile ölçü konusunu detaylı bir şekilde konuşmanız, sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır. İlk konsültasyon ve ameliyat öncesinde yapılacak ölçümler sonrasında hastanın vücudunda kullanılabilecek implantların ölçüleri hasta ile karşılıklı olarak değerlendirilerek protezin ölçüsüne karar verilir.
Yuvarlak implant mı yoksa anatomik (damla) implant mı tercih etmeliyim?
Ameliyat öncesinde hastalarımızın beklentilerini ve nasıl bir sonuç istediklerini açık bir şekilde hekimleri ile görüşmelerini önermekteyim. İmplantın tipi seçilirken hastanın meme şekli, boyutu, ek bir deformitenin bulunup bulunmaması ve beklentisi gibi faktörler ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle tercihin karşılıklı konuşularak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında emzirebilir miyim ?
Meme büyütme ameliyatında kesilerin meme altı kıvrımından yapılması meme dokunsun ve memenin hissini taşıyan sinirlerin korunmasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle genel hakim olan görüş ve tecrübelerimiz meme büyütme ameliyatının emzirmeyi etkilemediği yönündedir.
Meme büyütme ameliyatında iz kalır mı?
Ameliyat kesisi genellikle meme altı kıvrımına gizlenmekte ve oldukça az belirgin bir iz bırakarak iyileşmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde izin belirginliğini azaltmak amacıyla iz kremi, bantlar ve fraksiyonel lazer tedavisini standart olarak uygulamaktayım.
Meme protez ameliyatı iyileşme süreci nasıldır?
İyileşme süreci hastanın genel durumu, ek hastalıkları, kondisyonu ve implantın yerleştirileceği cebin kas altı veya kas üstüne planlanması gibi parametrelere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genellikle ilk hafta içeriside hastalar hafif sızı ve derideki gerginlikten şikayet ederler. Bu şikayetler ilk 2 hafta içerisinde büyük oranda azalmaktadır. Hastalar, ameliyat sonrası ilk haftadan itibaren kişisel bakımını ve kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek düzeyde iyileşmiş olurlar. İlk ay ağır sportif aktivitelerin ve kollara yük bindirecek hareketlerin kısıtlanması gerekmektedir. İlk aydan itibaren kademeli olarak ameliyat öncesi rutinlerine ve gündelik yaşantılarına dönülmesine müsaade etmekteyim.
Meme protezi kanser yapar mı?
Yapılan çalışmalarda meme protezlerinin meme kanserine neden olmadığı saptanmıştır. Diğer yandan ise vücuda yabancı bir isim olan meme protezleri kapsül denilen bir doku tarafından kaplanmaktadır. Bu kapsül zemininde gelişebilen bir tür bağışıklık sistemi kökenli ALCL (Anaplastic Large Cell Lymphoma) ismi verilen bir kanser gelişebilmektedir. Bu hastalığın nedenine dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte kullanılan implantın özellikleri ve hastanın genetik özellikleri gibi çeşitli parametrelerin rol aldığı bildirilmektedir. Burada akılda tutulması gereken konu bu hastalık sadece meme protezinde değil, popo protezi, diş implantı gibi vücudun çeşitli bölgelerinde farklı amaçlarla kullanılan implantların varlığında da gelişebilmektedir. Sevindirici olan konu ise implantın ve kapsülün çıkartılmasının hastalığın tedavisinde büyük oranda yeterli olması ve kemoterapi gibi tamamlayıcı tedavilere genellikle ihtiyaç duyulmamasıdır.
Meme protezi patlar mı?
Meme protezi vücut ile uyumlu medikal silikondan üretilmektedir. Jel kıvamındaki iç silikon materyalini yine silikondan üretilen bir dış kılıf sarmaktadır. Özellikle yeni jenerasyon protezlerin kılıf dayanıklılığı arttırılmıştır. Bu sayede yoğun basınca rağmen implantların dış kılıfın bütünlüğünün korunduğu ve iç dolgu materyalinin dışarıya taşmadığı görülmüştür.
Meme protez yenilenebilir mi?
Protez implantlar vücuda yerleştirildikten sonra, vücut implantları bir kapsül ismi verilen bir zar ile çevreler. Zaman içerisinde bu kapsülde sertleşme ve buna bağlı olarak ağrı şikayetleri görülebilir. Böyle bir durumda implant elbette çıkarılabilir ve yeni implant ile meme yeniden şekillendirilebilir. Bunun haricinde kullanılan implantın hacmini büyütmek isteyen hastalar da implantlarını yeniletebilirler.