Mezoterapi nedir ve hangi amaçlarla uygulanır?
Mezoterapi, derimizin yapısında yer alan maddeleri veya derinin ihtiyaç duyduğu ilaçları doğrudan deri içine veya deri altı enjekte etmeye verilen isimdir. Mezoterapi en sık ciltteki kırışıklıkların giderilmesinde veya azaltılmasında, lekelerin belirginliğinin azaltılmasında, seyrelen saç foliküllerinin hacim kazanmasını sağlamada, bölgesel yağların eritilmesinde, akne tedavisinde ve ağrı tedavisinde tercih edilmektedir.
Mezoterapi nasıl uygulanır?
Mezoterapi amacıyla kullanılacak ürünün hedeflenen bölgeye ulaşmasını sağlamak amacıyla genellikle iki yol tercih edilir. Deri altı veya derinin katmanlarına ulaşması istenen mezoterapi ürünleri kıl kadar ince iğneler aracılığıyla enjekte edilebilir. Daha yüzeyel bölgelere ulaşması istenen olgularda ise farklı seçenekler vardır. Bunlar yine iğne ile enjeksiyonun yanı sıra, mikroiğneleme veya lazer aracılığıyla deride mikro kanallardan emilimini sağlayarak uygulanabilir.
Mezoterapi uygulamsı sonrasında istenmeyen etki görülebilir mi?
Mezoterapide genellikle enjeksiyon tercih edilmektedir. Enjeksiyonun yapıldığı bölgede geçici bir süre kızarıklık, şişlik, hassasiyet, morarma gibi etkiler görülebilir.
Mezoterapi kimlere uygulanmamalıdır?
Mezoterapinin hamile ve emziren bireylere, kanser hastalarına, kullanılan ürüne veya içeriğine karşı alerji veya hassasiyeti olan bireylere ve kanda pıhtılaşma bozukluğu olan bireylere uygulanmamalıdır.
Yüz mezoterapisinde amaç nedir?
Yüz mezoterapisinde kırışıklıkların azaltılması, lekelerin belirginliğinin azaltılması, kollajen üretiminin uyarılarak derinin gerginliğinin arttırılması, derinin nem ihtiyacının karşılanması ve bazen de bölgesel yağların inceltilmesi hedeflenmektedir.
Mezoterapi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Mezoterapi sonrasında ilk 12 saat işlemin yapıldığı bölgenin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bu süre zarfında hastanın işlemin yapıldığı bölgeyi yıkamamasını ve duş almamasını istiyorum. İşlem bölgesi eğer yüzde ise ilk 24 saat makyaj yapılmamalı, kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalı, ilacın işlemin yapıldığı bölgede etki gösterip çevreye yayılmaması için masaj uygulanmamalı, yüze dokunulması gereken durumlarda ellerin mutlaka yıkanması gerekmektedir.
Mezoterapi kaç seans uygulanmalıdır?
Mezoterapide seans sıklığı ve sayısı hastanın durumuna, beklenti ve elde edilen sonucu bağlı olarak hasta ile birlikte değerlendirilmelidir. Genellikle tek seans işlemler yeterli olmamaktadır. Daha etkin ve uzun etkili bir sonuç elde edebilmek amacıyla birden çok sayıda seans uygulanmalı ve sonrasında belirli periyotlarla idame tedavilerinin planlanması önerilmektedir.