Kulak estetiği ameliyatını kimler olabilir?
Kulak ile kafatası arasındaki mesafe normalden uzun, kulak kıvrımı yeterince gelişmemiş veya kuşağın konka ismi verilen kıkırdak bölgesinde normalden daha derin bir yapıya sahip olan bireylerde belirgin kulak ameliyatı yapılabilir.
Belirgin (kepçe kulak) ameliyatı ne zaman yapılabilir?
Kulak doğumdan itibaren hızlı büyüyen ve gelişiminin %90’lık bölümünü genel olarak 6 yaş civarında tamamlayan bir organdır. Ameliyat olmak isteyen hastalarda veya belirgin kulak nedeniyle sorun yaşayan çocuklarda 6 yaşından itibaren ameliyat planlanabilir.
Belirgin kulak ameliyatı lokal anestezi altında yapılabilir mi?
Ameliyat edilecek bireyin lokal anestezi altında ameliyat edilebilmesi için bireyin işleme ve sürece uyum göstermesi gerekmektedir. Çocuk yaş grubundaki bireyler henüz buna hazır olmadıkları için ameliyatın genel anestezi altında yapılmasını önermekteyim. Ergenlik çağından itibaren ise bireyler daha iyi uyum gösterebilmeleri sayesinde lokal anestezi altında kulak ameliyatı olabilmektedir.
Belirgin kulak ameliyatında izler nerede yerleşir?
Belirgin kulak ameliyatında tanımlanmış ve cerrahi literatürde yer edinmiş çok sayıda teknik vardır. Benim kendi uygulamamda izlerin kulağın arka yüzüne saklanan flep (çapa tekniğini) uyguluyorum. Bu sayede karşıdan veya yandan bakıldığında izlerin görünmesini engelleyebiliyorum.
Kulak ameliyatında ip kullanılır mı?
Belirgin kulak ameliyatında uygulanan tekniklerin tamamında, bazısında kıkırdağın kendisine bazısında kucağı şekillendirmede kullanılan dokuları sabitlemede ipler kullanılmaktadır.
Kulak ameliyatından sonra açılma olabilir mi?
Uygulanacak tekniğe bağlı olarak açılma olabilir. Kişisel olarak uyguladığım flep tekniğinde açılma ihtimali oldukça düşüktür. Zamanla esneme ve tekrar eski pozisyonuna dönmeye meyilli olan kıkırdak dokusunun alınacak tedbirlerle tekrar açılma ihtimali azaltılabilir.
Kulak ameliyatından sonra bandaj kullanmam gerekir mi?
Bandaj kullanımındaki amaç kuşağın tekrar açılmasını engellemek ve esnemesini azaltmaktır. Ben bu noktada cerrahi tekniğin daha önemli olduğunu düşünüyorum. İlk 1 haftalık iyileşme sürecinin haricinde bandaj kullanılmasını zorunlu tutmuyorum.
Ameliyatta atılan dikişler alınır mı?
Ameliyat kesilerini onarmak için vücut tarafından emilen dikişleri tercih ediyorum. Bu sayede ameliyat sonrasında dikiş alınmasına gerek kalmamaktadır.